2022-2023 akademik yılında, Bölümümüzden aşağıdaki üniversitelerin coğrafya bölümleri ile anlaşması bulunmaktadır:
Universität Aachen ALMANYA
Universität Bremen ALMANYA
Universität Münster ALMANYA
Justus-Liebig Giessen Universität ALMANYA
Nicolaus Copernicus Uni. POLONYA
Erasmus öğrenci değişiminden, lisans programının iki, üç ve dördüncü sınıf öğrencileri ile lisansüstüöğrencileri yararlanabilir. Değişim programından yararlanabilmek için öncelikli olarak akademik metinleri anlayabilecek ve akıcı konuşabilecek düzeyde İngilizce bilmeniz gerekmektedir. Eğer lisans öğrencisi olarak Almanya’daki üniversitelerden birinde değişim programından yararlanmak isterseniz, Almancayı da en az B2 düzeyinde öğrenmiş olarak gitmeniz gerekmektedir.
Pek çok lisans öğrencimiz, lisans eğitiminin bir dönemi ile sınırlı olmak üzere Erasmus Programı’ndan yararlanmıştır. 2005-2006 akademik yılında Almanya’dan ilk öğrencisini de kabul eden bölümümüz, daha önce de Almanya’dan ve Yunanistan’dan iki öğretim üyesini misafir etmiştir. Bölümümüz, Ege Üniversitesi’ne Erasmus Programı çerçevesinde gelen ilk öğretim üyesini ağırlayan bölüm olmuştur. 2012 yılında yine Almanya’dan (Universität Bremen), sonraki yıllarda ise Hollanda (Fonty's University of Applied Sciences) ve Polonya'dan (University of Warsaw) birer misafir öğretim üyesi ve Fransa’dan (Université Jean Monnet) da bir yüksek lisans öğrencisi ile, İspanya ve Polonya'dan lisans öğrencilerini kabul etmiştir. İki lisans öğrencimiz ise, 2012-2013 öğretim yılı bahar döneminde, Global Developement Issues programına katılmak üzere Fontys University of Applied Sciences’taki Coğrafya Bölümü’ne kabul edilmişlerdir.
Erasmus+ Programı'na başvurmak isterseniz, Üniversitemizin Uluslarararası İlişkiler Koordinatörlüğü'nün internet sayfasını dikkatle takip etmeniz gerekir. İlgili sayfa için tıklayınız.
Eğer Erasmus öğrencisi olarak seçilirseniz, bir döneminizi yurtdışında geçirecek ve söz konusu dönemde bölümümüzde almanız gereken dersler, o dönemde gittiğiniz üniversitenin dersleriyle eşleştirilecektir. Eğer söz konusu dönemdeki dersleriniz tümü eşleşmezse, kalan birkaç dersinizi Türkiye’ye döndüğünüzde alttan almanız gerekebilir. ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) - Türkçesi ile AKTS sayısına göre, derslerin eşleşmesi için azami çaba gösterilmektedir. Eğer dördüncü sınıfın son döneminde (8. yarıyıl) Erasmus+ öğrencisi olursanız, eğitiminizin son dönemi olduğu için, kredilerinizi tamamlayamamnız durumunda, okulunuzun uzama riskinin olabilceğini unutmayınız ve kararınızı buna göre veriniz.
Gidilecek ülkeye göre, o ülkenin dilini bilmek ya da gitmeden önce öğrenmek Erasmus öğrencilerine büyük bir avantaj sağlar çünkü gidilen üniversitede alınacak derslerin tümü İngilizce değildir. Anlaşmalı üniversiteler, İngilizce ya da kendi eğitim dilleri ilgili bir belgeyi öğrenciden ayrıca isteyebilirler. A1’den C2’ye uzanan dil düzeylerinin içeriği için lütfen tıklayınız.
Lisansüstü öğrencisi olarak Erasmus programına katılma istiyorsanız, ders yılınızı tamamlamışsanız ve tez aşamasındaysanız, tezinizin bir kısmını yurtdışında yazmak üzere de bu programdan yararlanabilirsiniz. Bu durumda, gideceğiniz üniversitede, kendi tez konunuzla ilgili bir akademisyenle birlikte çalışmanız ve yurtdışında bulunduğunuz sürede gerekli çalışmaları yaptığınıza dair akademik bir mektubu dönüşünüzde Bölümümüze sunmanız gerekmektedir. Ders eşleştirme dışındaki böylesi bir denklik için, araştırma konunuzda uzman olan bir hoca ile bağlantı kurmanız gerekmektedir. Lisansüstü öğrencilerinin, bu programa başvurmadan önce, kendi tez danışmanlarıyla da mutlaka görüşmelidirler. Karşı tarafta, teziniz konusunda size danışmanlık yapacak bir hoca bulunması çok önemlidir. Yukarıda bağlantısını verdiğimiz excel dosyasındaki bilgileri inceleyerek, seçeceğiniz üniversitenin anlaşmasında lisansüstü öğrenci kotası bulunup bulunmadığını da kontrol ediniz.
Bölümümüz her sene 2 öğrenciyi Erasmus+ Programı çerçevesinde bir partner üniversiteye gönderebilmektedir. Bu sayı, bütçe ile ilişkili olup, anlaşmalarda belirtilen kotadan bağımsızdır.
Anlaşmamızın bulunduğu üniversiteler dışındaki bir üniversitede böyle bir bağlantı kurarsanız, bölümümüz koordinatörlerini haberdar ederek yeni bir ikili anlaşma yapılmasını sağlayabilirsiniz. Erasmus Programı ile ilgili daha ayrıntılı bilgileri bölümümüz koordinatörü Dr. İlkay Südaş’tan alabilirsiniz. (sudasilkay@gmail.com).